Travsporten – så attraktiv att den inte går att motstå

Travsporten finansieras inte på samma sätt som andra idrotter. Om ATG inte funnits hade Sverige inte haft hästar, travbanor och travskolor på samma sätt som vi har idag. Det hade varit ett fattigare Sverige och jag hade antagligen missat alla upplevelser jag haft genom travsporten, som definitivt är bland de bästa sakerna i mitt liv.

Jag älskar hästar och travsport. Och hoppas hålla på med det resten av mitt liv, för det är i stallet, med hästar och vänner jag mår som allra bäst. Därför måste ATG och travsporten, genom lika villkor på spelmarknaden, få möjlighet att fortsätta utvecklas så att fler människor attraheras och får chansen att må lika bra.

Som åttaåring åkte jag och min syster till travbanan för första gången då mamma av en slump läst i lokaltidningen att det var öppet hus på travskolan. Trots att vi bara var några minuter sena möttes vi av full aktivitet på stallbacken. Barn som körde ponnyer, ett gäng som var i full färd med att borsta hästar i stallet och en tredje grupp som tittade på utbildningsfilm. Att även vi möttes av superengagerade ledare kunde inte medföra annat än att vårt första intryck av travsporten var otroligt positiv.

När vi senare under dagen fick prova på att köra häst, jag som älskade hästar men alltid varit lite rädd för att rida, det var nog då det hände. Jag föll pladask för travet. Sedan dess har det attraherat mig genom hela livet.

Drygt tio år efter mitt första besök på travbanan blev jag anställd som travskoleansvarig på Axevalla travbana utanför Skara. Genom det arbetet har jag många gånger fått möjlighet att köra häst med människor som aldrig gjort det tidigare. Det är inte ovanligt att vi efter körturen kommer in med lite smuts i ansiktet och grus i munnen, något som man normalt sett kanske inte uppskattar. Men när man har kört häst för första gången så spelar det ingen roll. I princip alla jag kört med drabbas av adrenalinet. De lyser i ögonen eller kliver ur vagnen på lite lätt skakiga ben, men alla med ett väldigt stort leende på läpparna. Känslan av att köra travhäst är fantastisk men väldigt svår att beskriva i ord. Mitt råd är – missa inte den!

I dagens samhälle känns det viktigare än någonsin att hitta en positiv miljö där människor kan umgås och känna tillhörighet, oavsett vem man är eller varifrån man kommer. Travsporten är redan idag en bra plats för detta. Vi möts på lika villkor, med hästen i fokus och alla med samma pirrande förväntning och dröm om att vinna.

Fart, tävling, utevistelse, djur, social gemenskap, adrenalinkick, karriär, upplevelser, avkoppling – oavsett vad du attraheras av så kan travsporten vara en plats för dig. Med lika villkor på spelmarknaden stärker vi hästen, hästsporten och hästnäringen i Sveriges land.

Rebecka Persson

Projektledare, Svensk Travsport

 

Author's imageRebecka PerssonProjektledare, Svensk Travsport