Gästinlägg: Jag är uppvuxen i ett omklädningsrum

Jag är uppvuxen i ett omklädningsrum. Som handbollsspelare ägnade jag mycket tid med mina lagkamrater både på och bredvid planen. Vi delade glädje och sorg och en stor del av vår uppväxt. En kollega till mig är uppvuxen med hästar. Hon fick vänner för livet och lärde sig handskas med stora, tunga djur med egen vilja. Vi är båda präglade av våra ungdomsår.

Att vi, tillsammans med miljontals andra svenskar, fick rika ungdomsår har vi ideell sektor att tacka. Vi svenskar har också ideell sektor att tacka för simkunnigheten, sjöräddningen, läxläsning, fågelskådning och mycket, mycket annat. Ideell sektor har i många frågor varit en möjliggörare. Den har gått i bräschen för allt från lika rösträtt och förbud mot barnaga till funktionshindrades rättigheter i samhället.

För en stor grupp är den ideella sektorn också en utsträckt hand. Organisationer erbjuder tak över huvudet och ett mål lagad mat åt utsatta, den hjälper flyktingbarn att komma in i det svenska samhället, bland annat genom basketträning och den stöttar den som hamnar i tillfällig kris.

Den ideella sektorn är också viktig internationellt. Förra julen var jag i Indien och hälsade på olika ideella verksamheter. Bland annat träffade jag barn på Moder Theresas barnhem. Dessa barn var några av de mer tursamma. Tack vare barnhemmet fick de både mat och utbildning, en nödvändighet för att skapa sig en plattform. Deras verksamhet bygger på ideella krafter, på att människor viger sitt liv åt att göra skillnad.

Tack vare ideell sektor glöms inte orättvisor i krigszoner bort, byar får el, toaletter och rent vatten, en förutsättning för utveckling. Flickor får utbildning, vilket motverkar barnäktenskap och -graviditeter. Idéer kan bli till verklighet genom mikrolån.

Sveriges och världens utveckling är beroende av den ideella sektorn. Nu har regeringens utredare Håkan Hallstedt stängt in sig för att färdigställa sin utredning. Det är en oerhört viktig skrift då mycket står på spel. Inte bara för de svenska spelbolagen och för det svenska civilsamhället. Den är än viktigare för alla de privatpersoner som får ta del av de ideella organisationernas ansträngningar. Jag hoppas att de svenska politikerna fattar rätt beslut och värnar om intäkterna till den ideella sektorn. Jag hoppas också att de står på sig och tar den oerhört viktiga fajten om att få bevara det svenska systemet i EU. Allt för att bevara ett starkt civilsamhälle där den ideella sektorn kan fortsätta att uträtta stordåd.

Anders Årbrandt

Managing Director Novamedia Sverige AB

 

Author's imageAnders ÅrbrandtManaging Director Novamedia Sverige AB