Direkt från hästens egen mun till politikerna

Hästnäringens regionalpolitiska turné under 2016 har gått i mål. Över 150 beslutsfattare i tio län har tagit del av vad hästnäringen kan, vill och ska bidra till i samhällsutvecklingen.

Sverige blir bättre med hästar och mycket mer kan göras, menar vi – Hästnäringens Nationella Stiftelse, travet, galoppen, ridsporten och LRF – som tillsammans agerar som en av landets största folkrörelser.

Vårt budskap har inte varit svårt att ta till sig eftersom det är kärleken till hästen och intresset att tävla med hästar som gör att hästsporten är så populär i vårt land. För all glädje, spänning, social samvaro, personlig utveckling, meningsfulla jobb och rika fritidssysselsättningar kan hundratusentals människor ta av sig mössan och tacka landets 360 000 hästar för.

Den så viktiga hästen mobbas

Riksdagens Matilda Ernkrans deltog på ett av mötena. Det blev mitt i prick när hon sammanfattade sina intryck så här:

” … Hästen som är hälsa, sport, spel, fritid, betade landskap, ledarskap, jobb, turism, landsbygd och stad. Mycket viktig näring. Extra roligt var upplevelsen att själv få vara travkusk. Kul att få ana sig till pappa och farfars erfarenheter. Tydligen aldrig försent att börja. Ett 40-tal vuxna lär sig köra travhäst just nu på Örebro Travet. Kul!”

Säg det gärna igen!

Samtidigt är det svårt att förstå varför hästsporten mobbas i vårt land. Det gäller inte bara inom spelpolitiken. Villkoren för våra fyrbenta vänner jämställs inte med andra djurslag/verksamheter i regel- och bidragssystem. Myndigheters och skatteverkets attityd till hästar och hästfolk lämnar mycket i övrigt att önska. Exemplen som tas upp på de här mötena är många och oförklarliga.

Från tvångströja till lika villkor

Och i spelutredningen går hästarna en ny tuff match för att få lika villkor på en kommande licensmarknad. För travsporten som drar in 87 procent av sina intäkter från ATG är detta en ödesfråga. Lösningen, hur den än blir, kommer påverka hela hästnäringen.

Två statliga spelutredningar har kapsejsat under 2000-talet. Nu vilar ett stort ansvar på bransch och beslutsfattare att komma i mål 2018. Tredje gången gillt, heter det. Annars finns inte så mycket kvar att omreglera.

Lika möjlighet, lika ansvar och lika skatt är utgångspunkten om vi ska få till en långsiktigt hållbar spelmarknad. När riksdagen en gång beslöt att travet kunde dra igång ATG 1974 gavs förutsättningarna att på egna meriter skapa en fenomenal ekonomisk och sportslig utveckling. Nu har det nationella spelmonopolet kraschat, staten förlorat kontrollen över spelet och riksdagen måste anpassa lagarna till verklighetens globala situation.

Det kommer tanka travet med ny optimism. Inte minst för att vi kan exportera sport och spel i världsklass. Men idag hålls ATG alltjämt fast i en kvävande tvångströja och är förbjuden att agera utanför Sveriges gränser.

Mats Fransson

PR- och PA-chef Svensk Travsport

mats-blogg

På Örebrotravet fanns ett 30-tal politiker på plats, däribland Miljö- och jordbruksutskottets ordförande Matilda Ernkrans (S) och socialutskottets Lennart Axelsson (S) som fick chansen att köra häst.

 

Author's imageMats FranssonPR- och PA-chef Svensk Travsport
About the Author

Mats Fransson

PR- och PA-chef Svensk Travsport