Äntligen. Utredningen överlämnad och SPER har tagit klivet till branschorganisation

Nu har det gått precis en vecka sedan Hallstedt överlämnade Spellicensutredningen till civilministern. I spelbranschen har utredningen givetvis varit det stora samtalsämnet. De flesta tycks hyfsat nöjda med utredningen. Min bild är att det finns en stor samsyn kring att det nu gäller att få den här reformen på plats, och det skyndsamt.

Spelbranschens Riksorganisation vill ha en licensmarknad på plats, och vi ser verkligen fram emot nya tider. Hallstedt har levererat en genomtänkt utredning som håller hög kvalitet, så goda förutsättningar finns. Vi har hunnit ha ett möte i SPER och diskutera utredningen. Våra medlemmar är nöjda med mycket, men tycker att delen om konsumentskyddet kan vässas ytterligare.

Plus och minus

Det finns såklart flera plus och minus i denna utredning och jag väljer här att lyfta fram två saker:

-Vi hade gärna sett olika restriktioner för olika spel, beroende på hur riskfyllt spelet är. Till grund för detta bör ett system för riskklassificering ligga. En trisslott och poker online är inte samma sak och regelverket måste anpassas utifrån den insikten. Extra riskfyllt spel ska innebära extra stor försiktighet, precis som vi jobbar idag. Utredaren konstaterar faktiskt att olika spel har olika risk ur beroendesynpunkt och för flera resonemang om detta, men han når inte hela vägen fram när det gäller att komma med skarpa förslag som avspeglar den insikten.

-När Hallstedt skrev avsnittet om olika sanktioner, bl.a. för att hålla oreglerade bolag borta från marknaden, då åkte hårdhandskarna på. Det är bra. Flera nya brott föreslås, och det med mycket högra straffsatser. Han är också finurlig när det gäller att skaffa verktyg för att hålla de oreglerade bolagen borta. Han hittar ett alternativ till IP-blockering, nämligen att spelaren ska varnas med pop-ups eller liknande när hen spelar på ett oreglerat bolags hemsida. Och han skattebelägger vinster från oreglerade bolag. Vanligtvis svarar privatpersoner hyfsat väl på ekonomiska incitament så det här borde minska intresset för spel hos oreglerade.

Ny branschorganisation

Denna vecka har också SPER tagit steget att gå från att vara ett etiskt råd till att bli en branschorganisation. Bakgrunden är att ett etiskt råd är för snävt, och att vi anser att det behövs en stark branschorganisation som kan arbeta för en hållbar spelmarknad tillsammans med alla aktörer.

Jag är utsedd till vd och har fått uppdraget att leda arbetet och jag ser verkligen fram emot att bygga upp något nytt. Jag har tidigare jobbat mycket med förändringsarbeten och jag ett förflutet i spelbranschen från mina år då jag jobbade nära Novamedias ledning.

Spelbranschens Riksorganisation kommer att ha ett bredare anslag än det etiska rådet och jobba med fler frågor än självreglering av marknadsföring och spelansvar. Som SPER hittills fokuserat på.

Vi ska tillvarata våra medlemmars intressen men behöver jobba ännu bredare för att skapa en sund, modern och hållbar spelmarknad. En fråga som ligger mig varmt om hjärtat är hur vi kan stärka förtroendet för spelbranschen. Spelbranschen ska främst förknippas med underhållning och problemfritt spelande, inte störande reklam och problem. Vi är många som behöver vara delaktiga i ett sådant arbete och samarbeta. Som ett första led i detta är vi mycket stolta att kunna välkomna Paf som stödmedlem i SPER. Paf har bedrivit ett aktivt arbete inom spelansvar och vi har säkert mycket att lära av dem.

Nu har vi en utredning att förhålla oss till. Äntligen. Nu har SPER en ny organisationsform som kan ta oss till nya höjder. Siktet är inställt framåt, och det är bara att köra hårt!

Jenny Nilzon

vd för Spelbranschens Riksorganisation

 

Author's imageJenny Nilzonvd Spelbranschens Riksorganisation