Travsporten – en nyckel i integrationen

För åtta år sedan tog jag klivet in genom dörrarna till min nya arbetsplats. Efter en uppväxt i ridsporten med allt vad det inneburit av förtroendeposter i ung ålder, timmar hos favorithästen på ridskolan, egen häst och ett arbete på ridsportförbundet med ungdomar, närings- och idrottspolitiska frågor, var det dags att göra något helt annat.

Jag kunde mycket om hästar men näst intill inget om trav. Snart förstod jag att jag öppnat dörren till en ny del av hästnäringen som hade massor att erbjuda. Här fanns människor med samma genuina passion som i idrotten i övrigt. Här fanns också en tillåtande attityd som skapar möjligheter för fler. I travsporten har vi plats för alla, här finns gammal och ung, tjejer och killar, bredd och elit, människor från många delar av samhället. Vi har självklart många gånger olika uppfattningar om saker, vi bråkar om resurser och prioriteringar, precis som vilken sport som helst. Men i mitten av allting står hästen som ett universellt språk. Hästen förenar oss och i mötet människa häst händer något magiskt.

Jag blev kär direkt men kunde samtidigt inte förstå varför travsporten höll den här platsen för sig själv. Här fanns ju alla ingredienser men människor som stod utanför sporten visste väldig lite om oss. Varför bjöd vi inte in fler?

Vi kan bidra till en bra integration

Det har hänt mycket sedan dess. Utöver den fantastiska tävlingsupplevelse travsporten erbjuder har vi idag vi fler elever än någonsin i våra travskolor, vi jobbar aktivt för att ungdomar redan tidigt ska få utvecklas i våra föreningar och genom det ta med sig viktiga kompetenser till sin civila karriär, eller som engagerade aktiva hos oss. Vi har satt fokus på mångfaldsfrågan eftersom vi vet att blandningen av människor stärker oss. Vi har dessutom de senaste åren genomfört lyckade integrationsprojekt där nyanlända erbjudits arbete och vi har precis sökt stöd från Asyl- och Migrationsfonden för att hitta modeller där vi använder sportens arenor som katalysator för nyanländas väg in i samhället.

Vi har gjort mycket men vi vill göra mer eftersom vi vill mer än att överleva långsiktigt för bara vår egen skull. Vi har plats för fler och jag är säker på att vi kan vara en nyckel i samhället med de utmaningar som vi ser finns idag.

En plats där människor mår bra

Än är vi inte ett lika självklart val som andra idrotter, vi vet att vi varit för dåliga på att berätta för vår omgivning vilka fantastiska värden vi kan erbjuda människor i alla åldrar och faser i livet, som behöver en meningsfull fritid eller rentav ett livsvarigt yrke. Men viljan att fortsätta arbeta för det är stark.

ATG är en motor för hela hästnäringen. En spelmarknad på lika villkor där hänsyn tas till alla de goda värden sporten skapar är grunden för att vi ska kunna fortsätta vår utveckling. En omloppsmodell där överskottet från spelet återinvesteras i vår verksamhet kommer garantera att vi även i framtiden får vara det vi vill vara – en sport där alla får vara med, som värnar hästar och människor, som erbjuder en plats för återhämtning eller arbete, med en bred bas och en elit i världsklass.

Lena Engström

Operativ chef, Svensk Travsport

 

Author's imageLena EngströmOperativ chef, Svensk Travsport
Posted in: