Missa inte årets mest politiskt laddade lopp

Alla inom travvärlden vet att det börjar bli dags för Elitloppet – ett av världens största travlopp som hålls varje år på Solvalla utanför Stockholm. Elitloppet har körts sedan 1952 och avgörs i söndagen den 29 maj. Vi ser fram emot en spännande travhelg med runt 50 000 besökare.

Nytt för i år är att vi inleder Elitloppshelgen med Politikerloppet – ett lopp där riksdagsledamöter med intresse för spelpolitik och hästfrågor möts i ett fartfyllt travlopp. Först i mål koras till årets travpolitiker och det blir spännande att se vem som bäst lyckas få upp farten. Politikerloppet har hunnit bli en tradition och genomförs nu för fjärde gången. Tidigare år har tävlingen körts på Visbytravet i samband med Almedalsveckan, men i år tar vi ett nytt grepp och våra folkvalda får tävla på Nordens största travbana.

Även våra politiker är i färd med att ta ett nytt grepp om spelpolitiken. Som bekant arbetar Hallstedts spelutredning för högtryck och ett förslag till en licensbaserad spelmarknad ska överlämnas till politiken i mars 2017. Många med mig följer detta arbete med stort intresse.

För oss inom travsporten är omregleringen oerhört betydelsefull. Hästsporten är och har alltid varit helt beroende av intäkter via spel och därför blir det nya regelverket helt avgörande för sportens och näringens framtid.

Människor och hästar mår bra tillsammans – och det som är bra för sporten och näringen är även bra för samhället. Det är lätt att fokus enbart hamnar på kronor och ören, men man ska inte glömma att trav- och galoppsportens verksamhet medför ett fantastiskt bidrag till samhället. Vi säkerställer helt eller delvis ca 30 000 heltidsarbeten i hela Sverige. Vi är en betydande källa för underhållning, spänning och avkoppling där över en miljon människor besöker någon av våra 900 tävlingar årligen. Vi utbildar ungdomar på våra 26 travskolor och näringen är även en väg in för utrikesfödda och nyanlända till ett första arbete.

Det finns en tydlig koppling mellan våra möjligheter att erbjuda en konkurrenskraftig och lönsam spelupplevelse på en framtida licensmarknad, och våra möjligheter att fortsatt skapa möten mellan människan och hästen.

Min förhoppning är att våra folkvalda har med sig denna insikt under sitt kommande arbete. Precis som att de kommer behöva uthållighet, mod och vinnarinstinkt under de 1 609 metrarna runt banan (samma distans som Elitloppet förstås) under Politikerloppet den 27 maj behöver de ha samma egenskaper för det kommande spelpolitiska arbetet.

Jag hoppas att vi ses på Politikerloppet! Information om datum och anmälan finner du nedan.

Mats Fransson

PR- och PA-chef, Svensk Travsport

Datum och tid: Fredagen den 27 maj kl. 10.45–12.00
Plats: Hästsportens Hus, Solvalla Travbana, Travbaneplan 10
Anmälan: camilla.filipsson@atg.se (senast den 23 maj 2016)

Author's imageMats FranssonSvensk Travsport
Posted in:
About the Author

Mats Fransson

PR- och PA-chef Svensk Travsport