Kundens förväntningar på en ny spelmarknad

Min uppfattning är att svenskarnas engagemang och intresse i den pågående spelutredningen är mycket lågt. Det finns i grunden ingenting som främjar kundnyttan. Inga nya spännande spel och produkter som tillgängliggörs eller högre konkurrens som bidrar till prispress. Allting svämmar redan över på den svenska marknaden och allt existerande är redan tillgängligt. Sverige är inne i en process för att anpassa sig i enlighet med EUs lagstiftning. Det folkliga engagemanget är i stort sett obefintligt. Däremot är engagemanget stort från de bolag som vill etablera sig på laglig väg och de som redan har speltillstånd för den svenska marknaden. När politikerna Saila Quicklund(M) och Peter Johnsson(S) bjöd in till spelseminarium i Riksdagen i februari så var det fullsatt i lokalen. 80 personer hade kommit och det var någon sorts rekord. Jag skulle tro att det var ungefär de 80 personerna i Sverige som verkligen bryr sig.

Det är några politiker, några företagsledare, några stora aktieägare, några spelforskare och några spelberoendeföreningar som är ordentligt engagerade. Resterande delen av det svenska folket känner knappt till att det pågår en utredning om den svenska spelmarknaden. Det är verkligheten.

  • 20%

    av de svenska killarna i ålder 16-17 år hade 2016 spelat det senaste året

  • 5%

    av killarna i samma ålder betecknades som problemspelare

  • 8%

    i åldrarna mellan 18-24 ingår i kategorin problemspelare

Forskningsrådet Forte, har i sina undersökningar visat ett mycket stort växande problemspelande hos ungdomar. Enligt skolundersökningen som gjordes 2014, hade 20% av de svenska killarna i ålder 16-17 år spelat det senaste året. 5% av killarna i samma ålder betecknades som problemspelare. Bland männen i åldrarna mellan 18-24 är det hela 8% som ingår i kategorin problemspelare. Jag har själv en son, som jag vet hade spelkonton hos Maltabaserade bolag redan som 16-åring. Jag vet också att han ideligen blir uppringd av spelbolag som säljer in erbjudanden för att skaffa konton hos dem. Min sons bästa kompis som är 20 år, var helt nyligen på ett behandlingshem i 6 veckor för att bli av med sitt spelberoende. Jag vet hur påfrestande det har varit för honom och hans familj.

Det är otäcka siffror i sig, men det är utan att ta hänsyn till alla anhöriga och vänner som drabbas i kölvattnet av problemspelandet. Svenskarna borde vara oerhört engagerade, men deras förväntning på regeringens spelutredning är såklart att kunderna i allmänhet och ungdomarna i synnerhet skall skyddas mot spelmissbruk. Det är den enda givna förväntningen.

Mitt uppdrag på ATG är att utveckla nya spel, och jag hade välkomnat alla oreglerade spelbolagen till den svenska marknaden, om det hade funnits något nytt att se fram emot. Problemet är att deras enda konkurrensmedel är marknadsföring och erbjudanden. Det hade varit jätteroligt om ambitionen hade varit att tävla med nya spännande och engagerande spel. Idag är det mesta likadant hos de oreglerade bolagen. Den största nyheten på spelmässorna är när det utvecklats en ny slotmachine med Guns N´Roses musik och bilder på de rullande hjulen. Jag tycker att det känns fattigt.

I den här bloggen så diskuteras det ofta om vi skall ha olika beskattning på olika sorters spel beroende på risken för framkallande av spelberoende. Är inte det en självklarhet? Finns det verkligen någon beslutsfattare som tänker i några andra banor? Jag har svårt att tro det. Hög återbetalning i kombination med sekundsnabba spel är jävligt farliga. Man behöver inte jobba på Stödlinjen för att förstå det.

Kom igen nu alla ambitiösa licenstörstande spelbolag. Låt oss konkurrera med nya spännande spelupplevelser. Jag läste i Dagens Media att statistik från Sifo gör gällande att 59 nätkasinon har gjort reklam i svensk TV under 2016. Att bygga en spelkultur byggd på den som gapar högst gör inte Sverige rikare på något plan. Ingen blir gladare för det.

Per Tellander

Affärsutvecklingschef på ATG och VD Kanal75

 

Author's imagePer TellanderAffärsutvecklingschef på ATG och VD Kanal75
Posted in: