Kristina Yngwe segrade över politikertoppen

Idag avgjordes en annorlunda kraftmätning mellan fem svenska politiker – Politikerloppet. I ett rafflande travlopp sopade Kristina Yngwe (C) och stjärnkusken Björn Goop banan med Emma Nohrén(MP), Olof Lavesson (M), Gunilla Carlsson (S) och Bengt Eliasson (L). Politikerloppet är en uppskattad tradition där nytta förenas med nöje.

Det här var något helt annat än att köra traktor! Det var oerhört roligt, men jag är ju lite rädd för både höga hastigheter och hästar så det var med skräckblandad förtjusning vi kammade hem segern, säger Kristina Yngwe.  

Politikerloppet har varit en självklar del av ATGs program under

Almedalsveckan och körs precis som ett riktigt travlopp med kommentatorer och målkamera.  I fjol flyttades Politikerloppet till Solvalla och lät det utgöra en del av invigningen för Elitloppet, ett av Sveriges största sportevenemang som lockar 50 000 besökare under helgen.

Politikerloppet är en uppskattad tradition men det är också ett tillfälle att belysa vad vi står inför. Idag är Sverige världsledande inom trav vilket vi ska vara otroligt stolta över. För att behålla positionen och bevara det kulturarv sporten och spelet utgör idag är det viktigt att travsporten även i framtiden får stöd från spel på hästar, säger Hasse Skarplöth, VD på ATG

I 40 år har ATG årligen gett hela sitt överskott på 1,7 miljarder till trav- och galoppsporten. Pengarna har bland annat bidragit till 30 000 arbetstillfällen inom hästnäringen och skötsel av banor runt om i landet, men kartan kan komma att ritas om. Den 31 mars lämnades ett förslag över till regeringen som innebär att även andra aktörer ska få erbjuda spel på hästar. Förslaget behandlar däremot inte hur stödet till trav- och galoppsporten ska fördelas.

Se vinnarintervjun (nytt fönster)

Deltagare i Politikerloppet

  1. Kristina Yngwe (C) med kusken Björn Goop Mellby Sensation
  2. Gunilla Carlsson (S) med kusken Maria Törnqvist och hästen Scargel
  3. Emma Nohrén (MP) med kusken Kim Eriksson och hästen Tanya Tannbro
  4. Bengt Eliasson (L)med kusken Torbjörn Jansson Windshear
  5. Olof Lavesson (M) med kusken Erik Adielsson och hästen VIP Prophert

 

Om Politikerloppet

Distans: 1 609 autostart, samma som på ett riktigt Elitlopp

 

Author's imageLika villkor