Gästinlägg: Staten börjar äntligen ta problemet med spelberoende på allvar

I år kan vi se fram emot en tidig julklapp. Som ett led i arbetet för bättre spelansvar tog riksdagen igår beslut om att lagstadga den 18-årsgräns på lotter som branschen sedan några år tillbaka redan infört.

Förlaget innehåller också att man skall iakttaga en måttfullhet i marknadsföringen av spel inte minst när det gäller barn och ungdomar.

Regeringen föreslår också en tydligare handläggning av lotteritillstånd där det tydliggörs att endast spelföretag som ägs av staten eller där staten har inflytande, beviljas tillstånd.

Vad betyder då detta för våra medlemmar?  Ja egentligen inte något speciellt. För de 130 000 som redan har utvecklat ett problematiskt spelande eller för de 170 000 anhöriga och 82 000 barn som lever i dessa familjer så kommer dessa förslag alltför sent.  Däremot är det en viktig preventiv åtgärd för att minska antalet nya spelberoende.

Det är också ett viktigt riktmärke för hur staten nu äntligen börjar ta problemet med spelberoende på allvar. Det är inte så mycket vad som sägs även om alla tre förslag i sig är viktiga utan mer att det sägs överhuvudtaget.

För snart 17 år sedan då Spelberoendes riksförbund bildades så fanns det endast en handfull politiker som intresserade sig för våra frågor. I dag visar regeringen genom det här förslaget att de har lyssnat och att de har tagit problemet på allvar.

Vår förhoppning är att om nu politikerna har förstått att det är viktigt att begränsa marknadsföringen för spel att införa åldersgräns för lotter och att stärka upp tillståndsgivningen så kommer man också förstå vikten av att hjälpa de som redan idag sitter fast i ett beroende eller som lever tillsammans med en missbrukare. Vi har sedan starten av vårt förbund med en dåres envishets drivit frågan om att spelberoende skall skrivas in i socialtjänstlagen. Förhoppningsvis kan vi få se den drömmen slå in nästa år.

Vi ser med tillförsikt fram emot ett 2017 med en ny spelreglering som vi hoppas skall ta frågan om spelansvar på största allvar. Kanske vågar vi till och med hoppas på att det skall bli obligatoriskt att sätta gränser för belopp och tid på spel samt ett gemensamt avstängningsregister. Vi ser också fram emot att kunna utbrista ÄNTLIGEN! när spelberoende skrivs in i socialtjänstlagen.

Detta blir viktiga och stora händelser. Propositionen som togs igår i riksdagen kommer då att kännas som en liten detalj i det hela. Den är kanske inte epokgörande för de med spelberoende och deras anhöriga men den är en viktig detalj och som man brukar säga, det är tanken som räknas.

Kim Grahn

Förbundsordförande Spelberoendes Riksförbund

 

Author's imageKim GrahnFörbundsordförande Spelberoendes Riksförbund