Full fart framåt! Låt oss nu se till att det blir en ny spelmarknad 2019

Idag släpptes den utredning som beskrivits som ett ödesdokument för den svenska spelbranschen. Spellicensutredningen har varit mycket efterlängtad, inte minst av ATG som hållits tillbaka av monopolet. Äntligen kan vi agera på mer lika villkor och utveckla vår verksamhet, till nytta för våra kunder, för trav- och galoppsporten och för hästnäringen.

Som ansvarig för Sveriges största spelbolag på nätet är jag på det hela taget nöjd med utredarens förslag. Men jag ser förstås både plus och minus.

Tre plus:

  1. ATG får större möjlighet att utveckla och lansera nya produkter och därmed bygga vidare på kundlöftet om Sveriges mest engagerande spelupplevelse och mötesplats för spel.
  2. ATG får expandera utomlands och lansera våra produkter och vår fantastiska sport på helt nya marknader och för nya kunder.
  3. Det blir en marknad på mer lika villkor, en marknad med mer ordning och reda, vilket är bra för alla.

De minus jag ser är delarna kring konsumentskydd och spelansvar.

Vi vet att snabba spel med hög återbetalning ökar risken för spelproblem. ATG och våra ägare har argumenterat ihärdigt för att alla spelformer ska riskklassificeras. Vi anser det vara fullt rimligt att mer riskfyllda produkter omgärdas av strängare regler kring exempelvis marknadsföring. Detta har dock utredaren valt bort.

Vi saknar också ett förslag om att reglera taket för vinståterbetalning. Ur ett ägarperspektiv är detta högst problematiskt då det bäddar för ett priskrig som minskar hästsportens finansiering och intäkterna till staten. Och återigen – en hög återbetalning ökar risken för spelproblem. Denna fråga kommer vi jobba intensivt med, nu när den politiska processen startar.

Men det viktigaste av allt nu, är att se till att verkligen införa detta licenssystem som branschen och kunderna väntat länge nog på. Så låt oss nu alla – spelbolagschefer, politiker, tjänstemän – vara lösningsorienterade och snabbfotade, så att vi har en ny spelmarknad när vi vaknar upp på nyårsdagen 2019. Full fart framåt!

Hasse Skarplöth,

Vd ATG

 

Author's imageHasse SkarplöthVD, ATG
Posted in:
About the Author

Hasse Skarplöth

Hasse Skarplöth

VD ATG