Finns det travsport efter spelutredningen?

Vilken blir ATG:s och travets position när en licensmarknad införs 2018? Det menar jag är den svåraste nöten att knäcka för spelutredaren Håkan Hallstedt. För travet som idag får 87 procent av sina intäkter från ATG är det en ren överlevnadsfråga att han lyckas.

Det finns ingen sport som lever i så fruktbar symbios med spel som travet. Hästsport och spel tillsammans, det är det som är grejen som fortfarande skapar intresse och passion världen över. Man har kungligt roligt som aktiv och man kan vinna kungligt på spelet.

För så här är det. Travet är en av landets äldsta sporter. Sprungen ur bonde- och arbetarsamhället tävlade man på sjöisarna på slutet av 1800-talet. Spelet skapade intresse och prispengar.

Så när riksdagen förbjöd totalisatorspel på hästar 1898 försvann följaktligen pengarna och travet gick en säker sotdöd till mötes.

Men riksdagen tog sitt förnuft till fånga.
År 1923 blev spel på hästar tillåtet igen. Argumenten handlade om hästens samhällsekonomiska och försvarspolitiska betydelse. Den tappra travskara som kämpade med näsan precis över vattenytan kunde repa mod. Utvecklingen mot dagens travsport tog sin början.

Vi tar ett rejält språng fram i tiden. Sent 1960-tal. Travet körde i diket och hamnade i en djup kris. Gunnar Sträng och Ingemund Bengtsson i regeringen såg värdet av en stark travsport ur en lång rad perspektiv. Den statliga utredningen som tillsattes ledde fram till bildandet av hästsportens eget spelbolag ATG 1974. Med den märkliga konstruktionen att staten har majoritet i styrelsen, trots att trav- och galoppsporten äger ATG. Gunnar Sträng höll hästfolket i strama tyglar!

Den här ordningen gäller faktiskt 42 år senare. Men faller väl med licenssystemet 2018.

ATG och V65-spelet (idag V75) blev startskottet till en fenomenal sportslig och ekonomisk utveckling. Idag ligger den svenska travsporten sedan länge i världstopp. Frankrike, USA, Sverige tävlar nos vid nos, sida vid sida. Blågult hade skördat hem många OS-medaljer om trav varit en OS-sport (kappkörning var förresten en gren redan i det antika OS). Det finns gott om hästkrafter i spelet också. V75 är en av världens mest framgångsrika sport- och spelprodukter och två miljoner svenskar tar sig ett spel på hästarna varje år.

 • 33

  banor

 • 900

  arrangerade tävlingsdagar

 • 9 000

  lopp

 • 100 000

  starter

 • 1,2 miljoner

  besökare

Där har ni travhistorien komprimerad till två minuter. Idag tävlar vi på 33 banor, arrangerar 900 tävlingsdagar med 9 000 lopp med drygt 100 000 starter. Över 1,2 miljoner besökare följer hästarna på plats, långt fler framför tv och datorer. Detta sagt för att i direktiven till spelutredningen uttrycks att allmännyttiga ändamål ska bevaras i så hög utsträckning som möjligt. Det tar jag fasta på. Travsportens allmännytta. Som blir ämnet i mitt nästa blogginlägg.

Sport och spel, hästar och hästfolk har varit Mats Franssons stora intresse i över 35 år. Först på tidningen Travronden och sedan 1999 på förbundet Svensk Travsport. De senaste åren med särskilt fokus på omregleringen av spelmarknaden.

Mats Fransson

PR- och PA-chef, Svensk Travsport

 

Author's imageMats FranssonPR- och PA-chef Svensk Travsport
Posted in:
About the Author

Mats Fransson

PR- och PA-chef Svensk Travsport