Daniel Schützer (S): Bara tvåa och överlycklig!

För mig som kommunpolitiker i en liten landsbygdskommun och engagerad i hästsporten är det tydligt vilka konsekvenserna skulle bli om hästarna inte skulle kunna finnas kvar.

Måndag kväll och jag ska starta med Bobbery, en av våra hästar. Oddset är över 40 gånger vilket betyder att han inte är särskilt betrodd. Ett annat sätt att uttrycka det är att han är näst minst spelad i loppet så spelarkollektivet tror att det är större chans att alla andra hästar utom en ska vinna loppet. Att slå ur underläge är alltid roligt och just den här kvällen lyckas det bra. Efter en riktigt bra start så lyckas jag ge Bobbery en vilsam resa i rygg på ledaren och får en lucka i sista sväng. Han plockar ner de som är före honom men långt ute i banan spurtar en av konkurrenterna sylvasst och hinner förbi precis före mållinjen. Vi blir ”bara” tvåa men jag är överlycklig!

Vi är totalt 18 stycken som äger Bobbery tillsammans och det blir många telefonsamtal från glada ägare efteråt. För andraplatsen får vi 12 500 kr och det kommer inte att täcka hans kostnader för den här månaden. Men det är prestationen vi firar, inte pengarna. Dock så är det ju så att vi har gått ihop ett helt gäng för att kostnaderna inte ska bli så stora. Men utan prispengarna skulle det ändå vara omöjligt för många.

I år tillför spelet på hästar 1,7 miljarder till hästnäringen. Pengar som genererar arbetstillfällen ute i landet. Hästarna står idag för mer öppen mark än våra mjölkkor. Bara i min lilla kommun Årjäng står travet för bortåt 30 arbetstillfällen och till det kommer foderleverantörer, veterinärer, djurbutiker och andra som också till stor del livnär sig på hästnäringen.

Jag försöker driva min häströrelse professionellt och det är också mitt största intresse. Mitt huvudsakliga uppdrag är dock som kommunstyrelsens ordförande, eller kommunalråd som de flesta säger, i Årjängs kommun. Och jag ser tydligt att om vi tappade de pengar som spelet genererar till landsbygden så skulle det vara katastrof för mindre kommuner som vår. Därför har jag också engagerat mig mycket för att vi ska få en bättre situation på spelmarknaden i Sverige.

Hästnäringen måste få konkurrera på lika villkor. Dessutom måste de som erbjuder spel på hästar vara med och finansiera hästnäringen. Redan idag har vi konkurrens från utländska bolag som inte betalar skatt i Sverige. På den nya marknaden kommer de som erbjuder spel på hästar bli ännu fler. Regeringen måste säkerställa att dessa bolag ger tillbaka till den hästnäring som är en förutsättning för deras spelprodukter. Danmark jobbar redan med att införa en sådan modell. Vi vill ha en levande landsbygd och landsbygden behöver en stark hästnäring!

Daniel Schützer

Kommunalråd (S) Årjäng och hästägare

 

Author's imageDaniel SchützerKommunstyrelsens ordförande (S) Årjäng
Posted in: